Vroeger gingen mijn zus en ik altijd naar Terschelling met onze opa en oma!
Iedere herfstvakantie namen zij ons mee om daar heerlijk uit te waaien.
Graag zou ik nog terug willen met mijn gezin…
Voor de omgeving,
de wind, de zee,
de mensen, de natuur…
En het suikerbrood!
Want wat is dat ECHTE Friese suikerbrood toch lekker.
En niet te vergelijken met het suikerbrood wat je bij de bakker hier haalt.
Dus toen ik een recept voorbij zag komen laatst,
leek het me wel leuk om eens zelf suikerbrood te maken!

Wat heb je nodig?

– 350 gr bloem
– 150 ml volle melk
– 10 gr suiker
– 1 zakje gist (7 gr)
– 1 theelepel zout
– 35 gr gesmolten boter
– 1 ei
– 4 eetlepels gembersiroop
– 150 gr kandijsuiker
– 1 theelepel kaneel
– wat extra boter om in te vetten
– wat extra suiker voor in het bakblik
– zonnebloemolie

Hoe maak je het?

Warm de melk op en voeg de gist en de suiker toe.
Dit laat je even rusten totdat het gaat schuimen.
Ondertussen doe je de gezeefde bloem samen met het zout in een kom.
Voeg 2 eetlepels gembersiroop toe, 20 gram gesmolten boter en de helft van een los geklopt ei.
Daarna ook het gistmengsel!
Klopt dit met een deeghaak tot een soepel deeg…
Verwarm de oven ongeveer 10 minuten voor op 60 graden!

Vet een kom in met wat zonnebloemolie, leg het deeg er in en leg er een vochtige theedoek overheen.
Zet je oven nu uit!! 
Je oven is nu lekker warm en op een prima temperatuur om je deeg te laten rijzen.
Daarna zet je de kom met het deeg er in, doe je de deur dicht en laat je het ongeveer 45 minuten staan.

Vet ondertussen een bakvorm in met wat gesmolten boter en bestrooi dit met wat suiker.
Daarna besprenkel je het bakblik nog met 2 eetlepels gembersiroop en laat je dit een beetje uitlopen in het bakblik.

Verwarm de oven weer op, ongeveer 10 minuten voor op 60 graden!
Meng de kandijsuiker met 15 gram gesmolten boter en de kaneel.
Haal het deeg uit de oven en rol het deeg uit tot een grote lap.
Leg daar de helft van de kandijsuiker op en kneed alles er door heen.
Rol het daarna weer uit tot een lap en doe de rest van de kandijsuiker er op.
Vouw hem dubbel en kneed het nogmaals.
Rol het deeg daarna nog 1 keer uit,
rol het op en leg het deeg in het bakblik!

Zet je oven nu weer uit!!
Zet het deeg nu nog ongeveer 30 minuten er in met de theedoek er over.

Verwarm daarna de oven voor op 190 graden.
Bestrijk het gerezen brood met het ei en strooi er wat suiker overheen!
Bak het brood daarna in ongeveer 30 minuten goudbruin.

In de Airfryer is het ook mogelijk om je brood af te bakken.
Doe dit op een temperatuur van 160 graden.
De baktijden verschillen nogal per Airfryer.
De een bakt in 20 minuten, de ander doet er 40 minuten over.
Kijk dus tussentijds of je brood al gaar is!

Wat even 20 minuten voor je het brood aansnijd,
zo is het goed afgekoeld en makkelijker te eten!

Eet Smakelijk!

Geertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *