Lieve lieve mensen….
De zon schijnt weer en dat zie ik veel terug op social media. Iedereen geniet van het mooie weer. Tot mijn schrik zie ik ook ZO veel mensen die afgelopen weekend verbrand zijn…. En dat vind ik oprecht echt heel erg.
Ik zal je een stukje vertellen van mijn verhaal…

Want hé, ik was ook een van die mensen die dacht: oh, is maar een beetje verbrand, kan geen kwaad. Totdat ik vorig jaar bij de huisarts zat!
Een “verdacht” plekje moest weggehaald worden. Het jeukte, het deed zeer en vervormde. Kan gebeuren, zo nuchter als ik was.
Maar toen werd ik doorgestuurd naar de dermatoloog. Want mijn rug, die vol moedervlekken zit, moest nagekeken worden. En wederom ging ik daar heel nuchter heen….

De dermatoloog vond het nodig om nog 1 moedervlek weg te halen, die was anders dan de rest. Een pijnlijke prik en wat snijwerk later was deze verwijderd en werd de moedervlek opgestuurd naar het laboratorium om nagekeken te worden.

Toen kwam het wachten…. En nog meer wachten want er moest nog iets nagekeken worden. En nog meer wachten want er moest een second opinion gedaan worden.
Ik kan je vertellen, als je de uitslag hoort te krijgen en deze er nog niet is, dan ga je zweten en wordt je zenuwachtig.


Want wist je dat:

  • Het melanoom is de meest gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze kan uitzaaien naar de lymfeklieren en naar de inwendige organen, zoals de longen en de hersenen.
  • Huidkanker ontstaat meestal door uv-straling uit zonlicht of straling van de zonnebank.

Gelukkig was de uitslag goed en was het bij mij nog geen melanoom, maar er zaten wel wat onrustige cellen in dus het was goed dat hij weg was! Ik moet, vanwege die vele moedervlekken, wel ieder jaar terug op controle.

Lieve lieve mensen…..mijn boodschap: SMEER JE IN!!!
‘S ochtends tijdens jouw aankleedroutine smeer je in, zodra je dan naar buiten gaat, smeer je in, smeer je in, smeer je in!
En dan niet met een lage beschermingsfactor, maar minimaal met factor 30!

Want dat kleine beetje zon waarvan jij denkt, dat kan geen kwaad, kan jouw hele leven op z’n kop zetten….